A presidenta da Fundación Española da Nutrición, Rosaura Leis, e o Presidente da Organización Interprofesional Láctea (InLac), Daniel Ferreiro, presentaron hoxe en Santiago de Compostela o “Libro Branco dos Lácteos”, un fito significativo no ámbito da nutrición e a divulgación científica, ao ofrecer un compendio exhaustivo e actualizado sobre os lácteos e o seu papel fundamental na alimentación e a saúde, en formato DAFO.
A obra, coordinada por Rosaura Leis, ademais de presidenta da FEN, catedrática de Pediatría da Universidade de Santiago, consta de sete módulos, trinta e cinco capítulos e conta coa colaboración e autoría de máis de cincuenta investigadores de recoñecido prestixio no mundo científico-académico tanto nacional como internacional, abordando todo o coñecemento existente sobre o importante papel dos lácteos nos tres piares fundamentais da alimentación: saúde, pracer e hábitos alimentarios.
O acto, celebrado na Facultade de Medicina e Odontoloxía da Universidade de Santiago de Compostela, contou coa presenza de diferentes autoridades da Administración que acompañaron a Leis e Ferreiro na presentación deste libro, como o director xeral de Gandería, Agricultura e Industrias Agroalimentarias da Xunta de Galicia, José Balseiros.
“Confiamos en que o Libro Branco dos Lácteos convértase nun referente na materia e sirva como ferramenta útil e valiosa para todos os profesionais da saúde, responsables políticos, consumidores e todos os operadores interesados en promover unha alimentación saudable, satisfactoria, sinxela e sostible, desde os primeiros momentos da vida ata os máis maiores”, declarou Rosaura Leis durante a presentación.
Segundo lembrou Rosaura Leis, “as principais causas de enfermidade e de morte no mundo, gardan relación con estilos de vida non saudables, o que inclúe unha mala alimentación, a falta de actividade física e o aumento da inactividade, fundamentalmente ligado ao lecer pasivo, ao mal uso e abuso das pantallas. En relación coa alimentación, estamos a asistir á perda de adherencia da poboación, especialmente de nenos e adolescentes, ás nosas dietas tradicionais, que demostraron ser saudables e sostibles, o que pon en risco a saúde nutricional e metabólica”, advertiu.
Neste contexto, subliñou que os lácteos son “alimentos fundamentais nas nosas dietas”, polo que “se fai necesaria a promoción do seu consumo, comunicando á poboación os seus beneficios”, máis aínda cando “a evidencia científica dispoñible indica que teñen un efecto moi positivo sobre a saúde e sobre a prevención de enfermidades crónicas non transmisibles”.
O presidente de InLac, Daniel Ferreiro, destacou a transcendencia desta publicación porque “será un referente esencial en España para poñer en valor toda a importancia socioeconómica e ambiental do sector lácteo e mesmo para a nutrición e a prevención de certas enfermidades”.